Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Γλυκό Κυδώνι

Γλυκό Κυδώνι










Υλικά:

2 κιλά κυδώνι σε κομματάκια χωρίς φλούδες και κουκούτσια
2 κιλά ζάχαρη
4 κούπες νερό
4 φύλλα αρμπαρόριζα (φυτό αρωματικό)
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/2 βάζο γλυκόζης (2 κουτ. σούπας γεμάτες)
λίγα αμύγδαλα  ξεφλουδισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

   Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο το κυδώνι, τη ζάχαρη και το νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Το αφήνουμε για 2'-3' έτσι ώστε οι υδρατμοί να λιώσουν τυχόν κόκους ζάχαρης που βρίσκονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας και είναι υπεύθυνοι για το ζαχάρωμα του γλυκού. Ξαφρίζουμε το γλυκό κατά τη διάρκεια του βρασίματος το οποίο γίνεται σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά από 20', αφού έχει μαλακώσει το κυδώνι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα αρμπαρόριζας, το χυμό λεμονιού και την γλυκόζη. Βράζουμε 5'-10' ακόμη και δοκιμάζουμε τη σύσταση του γλυκού.
   Για να δούμε αν έγινε το γλυκό μας παίρνουμε ένα πιάτο ρηχό. Το ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και αφήνουμε λίγο νερό στο πιάτο. Στάζουμε 2-3 σταγόνες από το σιρόπι του γλυκού στο πιάτο κι όταν αυτό γίνει κόμπος χωρίς να διαλυθεί είναι έτοιμο το γλυκό (ξεχωρίζει το σιρόπι μέσα στο νερό). Αλλιώς βάζουμε σε ένα πιατάκι λίγο γλυκό, το βάζουμε στο ψυγείο και σε 2' κοιτάζουμε τη σύσταση του σιροπιού οπότε αν δεν είναι υδαρή είναι έτοιμο.
   Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα καθώς αυτό είναι ζεστό. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Το γλυκό διατηρείται το λιγότερο 1,5 έως 2 χρόνια.
   Αν θέλουμε, μόλις σβήσουμε το μάτι της κουζίνας, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα.

Αποστείρωση βάζων:
   
Πλένουμε τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου