Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Γιαννιώτικος μπακλαβάς

Γιαννιώτικος μπακλαβάς









Δείτε σχετικό video παρασκευής του Γιαννιώτικου Μπακλαβά




Υλικά:

1/2 κιλό καταϊφι
1/2 κιλό φύλλο
μίγμα από 1/2 κιλό καρύδια
λίγη κανέλλα
1 πιάτο του καφέ ζάχαρη
1 πιάτο του καφέ τριμμένη φρυγανιά
1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο
γαρυφαλλόκαρφα.

Υλικά για το σιρόπι:

2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 κουτ. σούπας λεμόνι
3 κουτ. σούπας γλυκόζη


Εκτέλεση:

    Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλλα, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο.
   Απλώνουμε ένα φύλλο στο τραπέζι, το βουτυρώνουμε με πινέλο, βάζουμε λίγο καταϊφι στη μια άκρη του φύλλου αφού προηγουμένως το έχουμε ξάνει (με τα δυο μας χέρια τραβάμε το καταϊφι να ξεχωρίσουν οι ίνες). Ρίχνουμε λίγο βούτυρο πάνω στο καταϊφι και τοποθετούμε πάνω του λίγο μίγμα από τα καρύδια. Τυλίγουμε το μίγμα μας με το φύλλο ρολό και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Γεμίζουμε το ταψί με ρολά και τα κόβουμε σε κομμάτια. Καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο πάνω στο κάθε κομμάτι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω σε όλα τα κομμάτια και ψήνουμε στους 150 βαθμούς με αέρα περίπου για 1 ώρα μέχρις ότου ροδίσουν απαλά.

Προετοιμασία σιροπιού:

   Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3'-4', προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. Αφήνουμε να βράσει 2'-3' ακόμη.

   Τέλος το σιρόπιασμα γίνεται με το σιρόπι να είναι καυτό και το γλυκό κρύο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου