Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μαρέγκες με γέμιση μαρμελάδα κάστανο & μαρόν γλασέ

Μαρέγκες με γέμιση μαρμελάδα κάστανο & μαρόν γλασέ










Υλικά:   για 20 μαρέγκες


150 γρ. ασπράδι αυγού (από 4 αυγά)
150 γρ. ζάχαρη ψιλή
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο

Υλικά:   για σαντιγύ

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου στιγμής  

Εκτέλεση:

   Χτυπάμε σε μπωλ τα ασπράδια με το κρεμόριο μέχρι να αρχίσουν να πήζουν (σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ) . Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και χτυπάμε (πάντα σε μέτρια ταχύτητα για να μην πάρει πολύ αέρα οι μαρέγκα και μας χαλάσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος) τόσο ώστε όταν γυρίσουμε το μπωλ ανάποδα η μαρέγκα να στέκεται χωρίς να πέφτει και να μην αλλάζει μορφή. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ίσα ίσα ώστε να απορροφηθεί η άχνη από τη μαρέγκα.
   Σε δύο ταψιά τοποθετούμε χαρτί αντικολλητικό. Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ και δημιουργούμε κύκλους 6-7 εκατοστών από το κέντρο προς τα έξω και στην εξωτερική σπείρα πρoσθέτουμε μια έξτρα σπείρα από πάνω ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά. Αν δεν έχουμε κορνέ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ομοιόμορφες φωλιές με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
   Ψήνουμε τις μαρέγκες στους 120 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα και 30'. Οι μαρέγκες είναι έτοιμες όταν ξεκολλάνε εύκολα από το αντικολλητικό χαρτί.
   Τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο αφού τοποθετήσουμε στην πόρτα του φούρνου ένα πιρούνι ίσα ίσα ώστε να διαφεύγει ο ατμός από το θάλαμο.
  Οι μαρέγκες διατηρούνται έως 1 μήνα σε τάπερ ή δοχείο αεροστεγές με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα από κάθε στρώση.
   Σερβίρουμε τις μαρέγκες σχεδόν πάντα με σαντιγύ.

   Την σαντιγύ τη φτιάχνουμε χτυπώντας όλα τα υλικά στο μίξερ τόσο ώστε να στέκεται το μίγμα. Δεν το παρα-χτυπάμε γιατί η κρέμα γάλακτος θα γίνει βούτυρο.
Συναρμολόγηση:
   Παίρνουμε μια μαρέγκα, τοποθετούμε στη βάση της 1 κουταλιά μαρμελάδα κάστανο (εννοείτε κρύα) και από πάνω βάζουμε με κορνέ τη σαντιγύ. Τοποθετούμε 1 κάστανο μαρόν γλασέ και πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  
***   Τις μαρέγκες τις συναρμολογούμε όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε γιατί μετά από 8-10 ώρες
        μαλακώνουν πολύ - πανιάζουν

***   Την Άνοιξη, σερβίρονται με ψιλοκομμένα φρούτα της αρεσκείας μας και σαντιγύ. 
        Πολύ απλός ευχάριστος και δροσιτικός συνδυασμός είναι και με παγωτό δηλαδή παγωτό 
        βανίλια με φράουλες και σαντιγύ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου