Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κουραμπιεδάκια με σοκολάτα

Κουραμπιέδες για μικρούς και μεγάλους - με ζάχαρη άχνη ή με σοκολάτα



    Τα παιδιά μου δεν τρώνε εύκολα τους ξηρούς καρπούς παρά μόνο όταν είναι πολύ αλεσμένοι. Έτσι φτιάξαμε αυτούς τους νόστιμους παιδικούς κουραμπιέδες που τρώγονται ταχύτατα ειδικά από τους μεγάλους.





Υλικά:

750 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 κούπας ζάχαρη ψιλή
2 κρόκοι αυγών
1/4 κούπας κονιάκ
2 βανίλιες
1 φλιτζανάκι ανθόνερο
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κιλό ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι
2 κούπες καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα στο μπλέντερ αμύγδαλα
1 κιλό αλεύρι αλλατίνι κοσκινισμένο

Εκτέλεση:

   Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ για 10' σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10'. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, τη βανίλια και το κονιάκ και μετά από 5' σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Δεν ανακατεύουμε όμως πολύ για να μην σκληρύνει η ζύμη. Στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά. Φτιάχνουμε με κουπάτ σχεδιάκια και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για 25' έως ότου ροδίσουν απαλά. Τα μικρά κουραμπιεδάκια τα ψήνουμε λιγότερο. Μόλις βγουν από τον φούρνο με ένα πινέλο, τα περνάμε με ανθόνερο και στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Σημείωση:
   Για μεγάλους (όχι για παιδιά), αντικαθιστούμε στα παραπάνω υλικά τις 2 κούπες αμυγδάλων με 3 κούπες αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα.


Κουραμπιεδάκια με σοκολάτα

Προσοχή: Τα συγκεκριμένα κουραμπιεδάκια εννοείται πως δεν τα έχουμε βρέξει ούτε με ανθόνερο ούτε έχουμε ρίξει ζάχαρη άχνη.
   Λιώνουμε 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος στα 900Watt σε φούρνο μικροκυμάτων για 1'. Ανακατεύουμε καλά τη σοκολάτα και βουτάμε μέσα τα κουραμπιεδάκια ώστε να καλυφθούν με τη σοκολάτα παντού. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε έως την επόμενη ημέρα για να κρυώσει καλά η σοκολάτα. Τα ξεκολλάμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε χάρτινες θήκες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου