Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες










Υλικά:

1 κουταλιά σούπας μαγιά (σκόνη)
7 ½  φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 ½  κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά (προαιρετικά)
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
κανέλλα

για το σιρόπι μελιού:
1 φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

   Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 3 κούπες αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός. Αφήνουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να φουσκώσει (περίπου 30΄). Προσθέτουμε κατόπιν το αλάτι και το αλεύρι έτσι ώστε να έχουμε ένα αρκετά πυκνό χυλό, όχι όμως ζύμη. Αν θέλουμε προσθέτουμε σε αυτή τη φάση και τα 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά. Αφήνουμε να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα.
   Βάζουμε σε κατσαρολάκι αρκετό καλαμποκέλαιο να κάψει. Παίρνουμε από το χυλό με βρεγμένο κουτάλι και ρίχνουμε στο καυτό λάδι κομματάκια ζύμης αρκετά γρήγορα ώστε να ψηθούν ταυτόχρονα. Η ζύμη όταν πέφτει στο λάδι, πηγαίνει στον πάτο και ανεβαίνει στην επιφάνεια καθώς φουσκώνει. Γυρνάμε τους λουκουμάδες έτσι ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις μεριές.

Παράλληλα φτιάχνουμε σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι ξαφρίζοντας συνεχώς.

   Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Μετά από 3΄ τους σερβίρουμε περιχύνοντάς τους με σιρόπι μελιού και πασπαλίζοντάς τους με κανέλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου