Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Εκμέκ Κανταϊφι

Εκμέκ Κανταϊφι




Με πλούσια γεύση καρυδιού...







Υλικά:

½ κ. κανταϊφι
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 κούπες καρύδια τριμμένα
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι κανέλλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 βανίλια
250 γρ. ζάχαρη
2 ολόκληρα αυγά
4 κρόκους αυγών
120 γρ. κορν φλάουερ
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαν γιαούρτι

για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

για τη σαντυγί:
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
4 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη
φιλέ αμύγδαλο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

   Ξανοίγουμε το κανταϊφι έτσι ώστε όλες οι ίνες του να είναι ξέχωρες (να μην είναι κολλημένες μεταξύ τους. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα ¾ στο κανταϊφι ανακατεύοντάς το καλά έτσι ώστε να βουτυρωθεί ολόκληρο. Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφουμε 2 ταψάκια Νο25. Τοποθετούμε το μισό κανταϊφι και στα 2 ταψάκια. Με τα υπόλοιπα υλικά, τα οποία τα έχουμε ανακατέψει καλά μεταξύ τους, πασπαλίζουμε το κανταϊφι. Τοποθετούμε από πάνω τους το υπόλοιπο μισό κανταϊφι, πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας για να το ισιώσουμε και αν έχει περισσέψει καθόλου βούτυρο το περιχύνουμε από πάνω.

Τα ψήνουμε στους 170ο για 30΄ ή έως ότου ροδίσουν ελαφρά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5΄.

Όταν χλιαρύνει το κανταϊφι, περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι και περιμένουμε να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

   Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τις βανίλιες. Σε μπωλ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το κορν φλάουερ ανακατεύοντας καλά. Μόλις το γάλα κάψει ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με τα αυγά. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα, το στραγγίζουμε με σουρωτήρι σε άλλη κατσαρόλα για να συνεχίσει ο βρασμός για να μην μείνουν υπολείμματα αυγού μέσα στην κρέμα. Βράζουμε ανακατεύοντας καλά με σύρμα για 2΄-3΄ σε σιγανή φωτιά, προσέχοντας μη μας κολλήσει και προσθέτοντας ταυτόχρονα τις 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Μόλις κρυώσει η κρέμα την χτυπάμε με μίξερ χειρός προσθέτοντάς της ταυτόχρονα και την κρέμα γάλακτος (που χτυπήσαμε σαν γιαούρτι).

Τοποθετούμε την κρέμα πάνω στο κανταϊφι.

Φτιάχνουμε τη  σαντυγί και την τοποθετούμε με κορνέ πάνω από την κρέμα

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με φιλέ αμύγδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου