Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τούρτα πραλίνα

Τούρτα πραλίνα











Υλικά:
600 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
4 φακελάκια garni
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1200 ml γάλα φρέσκο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. σούπας Nes café
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κούπες αμύγδαλα με φλούδα

Εκτέλεση:
   Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τ’ αφήνουμε, ανακατεύοντάς τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Δηλαδή μόλις δούμε ότι η ζάχαρη γίνεται απαλή καφέ καραμέλα ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο αντικολλητικό σκεύος και τ’ αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια σπάμε την καραμέλα με τ’ αμύγδαλα σε κομμάτια και τα ψιλοκόβουμε στο γουδί ή στο μπλέντερ λίγα λίγα.
   Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 600γρ. φρέσκο γάλα και τα garni ώστε να γίνουν μια πηχτή σαντιγύ. Λιώνουμε με ελάχιστο νερό το Nes café και το προσθέτουμε στη σαντιγύ ανακατεύοντας απαλά.
   Στο υπόλοιπο γάλα ρίχνουμε το κονιάκ και βουτάμε στιγμιαία ένα-ένα τα σαβαγιάρ. Στρώνουμε τα μισά σαβαγιάρ στον πάτο ενός τάπερ. Τοποθετούμε από πάνω τη μισή σαντιγύ και τα μισά αμύγδαλα, τα οποία ανακατεύουμε απαλά ώστε να κολλήσουν πάνω στην κρέμα. Ξαναβάζουμε  σαβαγιάρ με τον ίδιο τρόπο προσέχοντας να μην έχουν ποτιστεί με πολύ γάλα. Από πάνω στρώνουμε  και την υπόλοιπη σαντιγύ. Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές σαν κύματα στη σαντιγύ και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα καραμελωμένα αμύγδαλα.
   Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες και μετά σερβίρουμε τοποθετώντας πάνω σε κάθε κομμάτι λίγο καραμελωμένο αμύγδαλο που έχουμε κρατήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου