Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τσουρέκια Απλά, με Κάστανο ή Σοκολάτα

Τσουρέκια Απλά, με Κάστανο ή Σοκολάτα - (4 μεγάλα τσουρέκια)

 






Υλικά:
2 κιλά αλεύρι κίτρινο για τσουρέκια
2κούπες βούτυρο soft
2½ κούπες ζάχαρη
8 αυγά
2 κούπες γάλα
85gr.νωπή μαγιά
2 κουταλάκια μαχλέπι τριμμένο
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
1 αυγό για άλειμμα
για την γέμιση:
1 βάζο μαρμελάδα κάστανο
1 κούπα αμύγδαλο πούδρα
1 βάζο μερέντα


Εκτέλεση:
   Ζεσταίνουμε το γάλα (χλιαρό) και διαλύουμε την μαγιά. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι ώστε να κάνουμε έναν χυλό τον οποίο αφήνουμε να φουσκώσει για 30΄ λεπτά.
Λιώνουμε το βούτυρο. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το βούτυρο, το μίγμα αυγών και της μαγιάς. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ξεκολλά εύκολα από την λεκάνη και να είναι ελαστική. Την αφήνουμε για 40΄λεπτά σε ζεστό μέρος. Την ξαναζυμώνουμε και την αφήνουμε πάλι για 40΄λεπτά. 
Χωρίζουμε την ζύμη σε κορδόνια και τα πλάθουμε κοτσίδες. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά. Αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε στους 170οC με αέρα για 30΄λεπτά περίπου.
    Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, πριν φτιάξω τις κοτσίδες, στο κάθε κορδόνι το ανοίγω και το αλείφω με το μίγμα που θέλω, το τυλίγω και το πλέκω κοτσίδα με τα κορδόνια που περιέχουν την γέμιση.
   Γέμιση: Ανακατεύω το αμύγδαλο με την μαρμελάδα κάστανο  ή  με την μερέντα. Αν θέλω προσθέτω και 1 κουταλιά σούπας κονιάκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου