Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι

Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι













Υλικά:
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
1 ½ κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
125γρ. βούτυρο
1 ½ κούπα σκούρα καστανή ζάχαρη
1/3 κούπας μελάσα
2/3 κούπας dark corn syrop ή γλυκόζη
2 μέτρια αυγά
smarties
καραμέλες – ζελεδάκια όλων των γεύσεων και χρωμάτων

Υλικά για 1 δόση γλάσου (θα γίνει συνολικά 2 φορές)

1 ασπράδι αυγού
500γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Εκτέλεση:


   Ανακατεύουμε σε μπώλ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη μελάσα με τη γλυκόζη, τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν. Κατεβάζουμε από το μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Τότε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα στο μίγμα της κατσαρόλας και όλο αυτό στο μπωλ με το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με τα χέρια. Η ζύμη είναι ελαφρά κολλώδης αλλά όσο στέκεται τόσο σφίγγει και δεν κολλάει. Αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Αφού κρυώσει η ζύμη ανάμεσα σε λαδόκολλες ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε τα πατρόν του σπιτιού. Δύο ορθογώνια κομμάτια για τις πλευρές του σπιτιού και 2 λίγο μεγαλύτερα για τη στέγη. Επίσης δύο προσόψεις σπιτιού και με τα κομματάκια που θα περισσέψουν την καμινάδα και ότι άλλο θέλουμε. Τα έτοιμα κομμάτια τοποθετούνται σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στο φούρνο με αντιστάσεις στους 190oC για 15΄. Όταν κρυώσουν σφίγγουν. Αφού κρυώσουν πολύ καλά τα συναρμολογούμε κολλώντας τα με το γλάσο. Πρώτα κολλάμε τις πλευρές της μιας πρόσοψης με τα ορθογώνια κομμάτια και αυτά με τη δεύτερη πρόσοψη. Αφήνουμε 2-3 ώρες ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Αλείφουμε με μπόλικο γλάσο τα κομμάτια της σκεπής και κολλάμε το κάθε κομμάτι δεξιά και αριστερά. Στην ένωση της στέγης βάζουμε αρκετό γλάσο και κολλάμε καραμελίτσες. Αφήνουμε το σπιτάκι τουλάχιστον μια ημέρα για να σταθεροποιηθεί καλά. Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε γλάσο και σχεδιάζουμε το σπίτι όπως το φανταζόμασταν όταν διαβάζαμε το παραμύθι Χάνσελ & Γκρέτελ. Δηλαδή ένα σπιτάκι που έχει πάνω του κολλημένα ζελεδάκια, smarties και καραμελίτσες όλων των γεύσεων και χρωμάτων. Το σπιτάκι διατηρείται σε χώρο χωρίς υγρασία. Είναι ωραίο ως ντεκόρ τις ημέρες των Χριστουγέννων στο σπίτι σας το οποίο όμως μετά το γεύμα τρώγεται πίνοντας καφέ.

Εκτέλεση για το γλάσο:
   Χτυπάμε στο μίξερ το ασπράδι με τη βανίλια μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε σε δόσεις τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουμε ένα πολύ πηχτό γλάσο. Το τοποθετούμε σε κορνέ με μύτη αστέρι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου