Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Λαγάνα

Λαγάνα











Υλικά:

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα νερό
2 κουτ. γλυκού μαγιά ξερή-χημική
2 κουτ. γλυκού κοφτά αλάτι
3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας σουσάμι ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:

   Βάζουμε το σουσάμι με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση. Αφήνουμε έως ότου φουσκώσει το σουσάμι.
   Σε ένα μπωλ διαλύουμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε στο ζυμωτή για 5΄-10΄ ή με τα χέρια μας. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο πιο μαλακή από του ψωμιού. Την αφήνουμε περίπου 40΄ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Τοποθετούμε αντικολλητικο χαρτί σε δύο ταψιάς της κουζίνας και τα λαδώνουμε ελαφρώς.Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και κάνουμε δύο μακρόστενες λαγάνες. Τις αφήνουμε για 20΄ να φουσκώσουν και κατόπιν ρίχνουμε από πάνω τους το σουσάμι στραγγισμένο από το νερό. Με τα δάχτυλά μας πατάμε τις λαγάνες ώστε να δημιουργηθούν βαθουλώματα στο πάνω μέρος. Έπειτα από 10΄ τις ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 175 βαθμούς για 30'. 

Σημείωση:
Για μια διαφορετική γεύση αλείφουμε τις λαγάνες εκτός από σουσάμι και με λίγη ρίγανη ή θρούμπι. Ακόμη μπορούμε προτού αρχίσει να φουσκώνει η ζύμη (στο τέλος του ζυμώματος) να προσθέσουμε  2 κουτ. ελιάς ψιλοκομμένες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου