Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Γαλοπούλα Γεμιστή

Γαλοπούλα Γεμιστή










Υλικά:

1 γαλοπούλα κατεψυγμένη 4,5 έως 5 κιλά
125 γρ. φρέσκο βούτυρο
χυμό ενός πορτοκαλιού
χυμό ενός λεμονιού
8 κόκκους κεδροκούκουτσα
4 φύλλα αποξηραμένο φασκόμηλο
4-5 φύλλα αποξηραμένο εστραγκόν
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα ρύζι
1 κούπα κάστανα βρασμένα
1 φακελλάκι κουκουνάρια 50 γρ.
7 βερίκοκα αποξηραμένα & ψιλοκομμένα
7 δαμάσκηνα αποξηραμένα & ψιλοκομμένα
 3 κουτ. σούπας κονιάκ
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Προετοιμασία Γαλοπούλας:
    Αφήνουμε τη γαλοπούλα μέσα στη συσκευασία της τουλάχιστον 24 ώρες να αποψυχθεί. Κατόπιν την πλένετε πολύ καλά αφαιρώντας όλα τα εντόσθια από μέσα της και αυτά που βρίσκονται κολλημένα στον θώρακά της. Ζεσταίνουμε τα 125γρ. βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού, τα κεδροκούκουτσα, το φασκόμηλο και το εστραγκόν. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε την γαλοπούλα μέσα-έξω. Την αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε για τουλάχιστον 4 έως 8 ώρες.

Γέμιση:
   Σε κατσαρόλα λιώνουμε τα 100 γρ. βούτυρο και σοτάρω τον κιμά με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι, τα κουκουνάρια ψιλοτριμμένα (σε γουδί) και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό. Ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και μετά από 10 λεπτά ρίχνουμε τα κάστανα κομμένα με τα χέρια μου σε κομματάκια, τα βερίκοκα και τις σταφίδες. Προσθέτουμε ακόμη 1 ποτήρι νερό και μόλις απορροφηθεί βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά.
   Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε τη γαλοπούλα στην κοιλιά και στο λαιμό με τη γέμιση. Την ράβουμε με σακοράφα και σπάγκο μαγειρικής και στη συνέχεια την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη γάστρα, την περιχύνουμε με τον χυμό 1/2 πορτοκαλιού ακόμη και την ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 2,5 έως 3 ώρες. Ενδιάμεσα την περιχύνουμε με τον ζωμό που υπάρχει στη γάστρα.
   
Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν φανούν τα κόκκαλα από τα μπούτια της ή όταν τρυπώντας την με ένα μαχαίρι στο στήθος δεν βγάλει ροζ ζωμό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου