Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σμυρνέικα Σουτζουκάκια Φαίδρας

Σμυρνέικα Σουτζουκάκια Φαίδρας



     Θεσπέσια Σμυρνέϊκα σουτζουκάκια.
Συνταγή την οποία κληρονόμησε η πεθερά μου, από την Σμυρνιά θεία της, τη Μαρίτσα.




Υλικά:   Για τα σουτζουκάκια (περίπου 50 τεμάχια)
 
1 κ. κιμάς  μοσχαρίσιος
6 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 αυγό
1/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. σούπας ξύδι
περίπου 1/3 κιλού ψωμί
Για τηγάνισμα
3/4 κούπας ελαιόλαδο
100γρ. λιωμένο βούτυρο

Υλικά:   Για τη σάλτσα

1 pumaro ή 6 ντομάτες ώριμες
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
1 κύβο knorr μοσχάρι

Εκτέλεση:

   Σε μπωλ τοποθετώ τον κιμά. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αυγό και το λάδι και τα ρίχνουμε στον κιμά. Διαλύουμε τη σόδα στο ξύδι και την ρίχνουμε και αυτήν στον κιμά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση και 1 κουτ. γλυκού κύμινο. Βάζουμε 1/3 του κιλού ψωμί σε νερό. Μετά από 2-3 λεπτά το στίβουμε καλά με τα χέρια μας και το ρίχνουμε στον κιμά. Ζυμώνουμε καλά και φτιάχνουμε μακρόστενα σουτζουκάκια.
   Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε 3/4 κούπας ελαιόλαδο και 100γρ. λιωμένο βούτυρο. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια.
  Σε κατσαρόλα φτιάχνουμε την σάλτσα. Βάζουμε 2 κούπες νερό, το pumaro (ή 6 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μπλέντερ), τη σάλτσα πελτέ, τη ζάχαρη, τον κύβο knorr και όλο το λάδι που περίσσεψε από τα τηγανισμένα σουτζουκάκια. Αφήνουμε να βράσει 10΄. 
   Ρίχνουμε όλα τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν 3'. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε να συνεχίζουν το βράσιμο για τουλάχιστον 5΄ακόμη.
   Σερβίρονται με ρύζι πιλάφι ή ότι άλλο θέλουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου